Kinderalimentatie
Heb je samen met je partner kinderen die jonger zijn dan 21 jaar? Dan moeten er financiële afspraken worden gemaakt over de verdeling van de kosten van hun verzorging en de hoogte van de bijdrage hiervoor, de kinderalimentatie.
Het onderwerp alimentatie is bij de meeste echtscheidingen een beladen onderwerp omdat de belangen van de scheidende partners vaak tegenovergesteld zijn. De een wil minder betalen, de ander wil meer ontvangen. Binnen ScheidenTotaal kiezen wij ervoor om eerst goed financieel inzicht te krijgen, voordat het onderwerp alimentatie wordt uitgewerkt.
Kinderalimentatie verplichting
Als ouders zijn jullie wettelijk verplicht financieel bij te dragen aan de opvoeding van jullie kinderen. Deze alimentatieplicht geldt tot de 21e verjaardag van jullie kinderen, of tot het moment waarop een kind financieel zelfstandig wordt. Ouders kunnen er ook voor kiezen om langer kinderalimentatie te betalen, bijvoorbeeld als kinderen na hun 21e nog studeren.
Hoogte kinderalimentatie
Bij het berekenen van de alimentatie gelden als uitgangspunt standaard normen –zogenaamde Tremanormen- waarbij wordt gekeken naar verschillende financiële factoren.
- Inkomen – welke inkomsten hebben de ouders nu en mogelijk in de toekomst?
- Behoefte – wat is de hoogte van het bedrag dat nodig zou zijn om de huidige levensstandaard voor kinderen voort te zetten?
- Draagkracht – hoeveel financiële ruimte heeft de alimentatiebetaler?
- Omgangsregeling – is er sprake van ouderschap, co-ouderschap of andere afspraken over hoe vaak de kinderen bij jou of je partner zijn
- Overige zaken – bijvoorbeeld is er eigen vermogen, zijn er schulden of zijn er andere bijzondere omstandigheden.
Wat doen wij voor je?
ScheidenTotaal helpt je als eerste om goed financieel inzicht te krijgen in de huidige situatie. Daarnaast kijken wij naar de financiële behoefte en mogelijkheden in de toekomst. Omdat onze adviseur Bas Krooswijk een erkend Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) is, kijken wij vaak verder en zien we meer mogelijkheden dan reguliere echtscheidingsbemiddelaars.
We stellen samen met je een berekening op van de hoogte van de kinderalimentatie en toetsen deze aan de richtlijnen volgens de Tremanormen. Uiteindelijk stelt de rechter de hoogte van de definitieve kinderalimentatie vast.
Heb je een vraag over alimentatie? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.!