ScheidenTotaal Ouderschapsplan

Ouderschapsplan

Een echtscheiding is voor kinderen een heftige gebeurtenis in hun jonge leven. Daarom is het van groot belang dat je als ouders goede afspraken maakt over de verzorging van jullie kinderen. Ouders met minderjarige kinderen hebben een wettelijke plicht om samen een ouderschapsplan op te stellen waarin die afspraken zijn vastgelegd.

Onderdelen ouderschapsplan

Een goed ouderschapsplan bestaat minimaal uit drie onderdelen. Wettelijk gezien moeten jullie in elk geval afspraken maken over:

  • hoe jullie de zorg en opvoeding verdelen;
  • hoe jullie informatie over belangrijke onderwerpen over jullie kinderen met elkaar delen
  • hoe jullie de kosten van de verzorging en opvoeding verdelen.

Als vader van vier kinderen begrijp ik heel goed hoe belangrijk dit onderwerp is. In mijn optiek ook het meest emotionele onderdeel van het echtscheidingsproces.
- Bas Krooswijk - 

Kinderalimentatie

Bij een scheiding kunnen jullie samen afspraken maken over de kinderalimentatie of – als jullie er niet uitkomen – dit laten vaststellen door de rechter. De afspraken over de hoogte van de kinderalimentatie kun je laten vastleggen in het echtscheidingsconvenant of in het ouderschapsplan.

Meer over Kinderalimentatie

Goede afspraken maken

Goede en gedetailleerde afspraken over de opvoeding zorgen ervoor dat het niet alleen voor jullie als ouders helder is, maar ook voor jullie kinderen. Ouders kunnen ervoor kiezen om niet alle onderdelen in het ouderschapsplan volledig vast te leggen, maar “in overleg” op te nemen. Wij adviseren: wees zo concreet mogelijk. Je kan beter een verzoek naar de ander doen om een afspraak tijdelijk anders in te richten, dan continu met elkaar in overleg te moeten over onduidelijke punten. 

Meer dan de wettelijke vereisten

Wij adviseren ook om meer vast te leggen dan wettelijk minimaal nodig is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • huisregels die jullie in de opvoeding willen hanteren;
  • verdeling van vakanties;
  • hoe om te gaan met verjaardagen en feestdagen;
  • beslissingen die jullie wel of niet in onderling overlegwillen maken;
  • verdeling van dagelijkse praktische zaken: wie regelt cadeautjes voor verjaardagen, wie zorgt ervoor dat de kinderen naar de kapper gaan etc. 

Ouderschapsplan is een dynamisch plan

De eerste versie van het ouderschapsplan stel je op bij de scheiding. Een ouderschapsplan is echter geen statisch plan, maar het groeit mee met de ontwikkeling van jullie kinderen en jullie nieuwe leven.  

Wat doen wij voor jou?

ScheidenTotaal helpt jou en je partner bij het opstellen van een goed Ouderschapsplan. Wij begeleiden je bij het maken van afspraken en we geven praktische tips en adviezen over bijvoorbeeld ouderschap en co-ouderschap.

Heb je een vraag over een Ouderschapsplan? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ik wil een gratis kennismakingsgesprek